top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Ekstravert või introvert - kumb ma siis olen?


"Ma olen ekstravert, ma olengi selline."

"Ma olen introvert, ma olengi selline."


Oled kuulnud või võibolla isegi kasutanud neid lauseid oma käitumise põhjendamiseks?

Tean, et mina olen.


Selleks, et mitte teha seda liigutust ja näiteks minna kellegagi pro-aktiivselt rääkima, olen öelnud, et ma olengi introvert ja ma ei oska teistega rääkida.

Selleks, et mitte teha seda liigutust ja kedagi rahulikult kuulata, olen kuulnud kuidas öeldakse, et ma olengi selline ekstravert, et mina ei suudagi kedagi rahulikult kuulata.


Kuigi ma olen nõus sellega, et sa oled PIGEM ekstravert või PIGEM introvert (ehk eelistad ühte teisele), siis tegelikult on meis kõigis olemas nii ekstraverdile kui introverdile iseloomulikud jooned.

Ja olen näinud nii enda kui teiste puhul, et seda sildistamist kipume kasutama siis kui kardame või ei soovi välja minna oma mugavustsoonist ja arendada endas midagi, milleks me oleme tegelikult täielikult võimelised.


Mina ise olen pigem introvert - see tähendab, et ma EELISTAN rahulikku tempot, asjade põhjalikku läbimõtlemist, palju omaette olemist ja puhkamist.

Ja enne DISCi kohta õppimist arvasin, et nii ongi ja et mu elu peakski välja nägema nii, et teen introverdi tööd, suhtlen teiste introvertidega, abiellun introverdiga ja saan endale introvertidest lapsed. (Minu DISCi lugu saad lugeda siit >>> https://www.eludisainer.com/post/minu-lugu-ehk-kuidas-see-juhtus-et-sa-disciga-tegelema-hakkasid)


DISCi järgi vastavad ekstravertidele D ja I kvardrantide energia ja introvertidele S ja C kvardrantide energia.


Mida rohkem avastasin DISCi variatsioonide maailma, seda rohkem sain aru, et elu on PALJU värvilisem kui üks silt, mida endale külge panna.

Hakkasin mõistma, et "ma lihtsalt olen selline" on üks kõige rohkem ennast piiravamaid lauseid, mida üks inimene endale kunagi öelda võiks.

Kui me vaatame enda ümber maailma, siis näeme ilmselgelt kuidas KÕIK on kogu aeg muutumises.

Oleme miljon korda kuulnud seda lauset, et "ainus püsiv asi siin elus on see, et kõik muutub."


Aga millegipärast arvame ikka, et see lause käib ainult teiste ja ülejäänud maailma kohta.

Et minu kohta ei käi - et "ma olen selline nagu ma olen."


Natuke selles tõetera siiski on.

Ja see tõetera on see, et juhul kui Sa seda usud, siis tõesti nii on.


"Ükskõik kas Sa arvad, et Sa suudad või arvad, et ei suuda, mõlemal juhul on Sul õigus."

- Henry Ford


Ehk siis kui Sul on sügav uskumus selle kohta, et Sa oled selline nagu oled ja Sul pole võimalik mingeid asju endas muuta, siis Sul on õigus.

Sul on 100% õigus.


Aga mul on Sulle küsimus, et kas see on midagi, milles Sa tahad, et Sul oleks 100% õigus?

Kas Sa tõesti tahad uskuda seda, et mingi parem versioon Sinust endast ei ole Sulle kättesaadav?


Kuskilt tulid mulle kunagi sisse küsimused, et mis siis kui midagi rohkemat on minu jaoks siiski võimalik?

Mis siis kui ma ei pea olema selline nagu ma olen?

Mis siis kui ma valiksin uskuda, et ma võin muutuda nii palju ja nii tihti ja sellises ulatuses, nagu ma tahan?


Tead, mis asi on tegelikult "tõde"?

Tõde on kõige populaarsem arvamus.


Ehk siis kui piisavalt palju inimesi arvavad, et mingi arvamus on õige, siis muutub see ühiskonna "tõeks."

Aga on oluline mõista, et see on siiski vaid arvamus.


Jah, mõned neist arvamustest on "tõesemad" kui teised - oleme kokku leppinud, et taevavärvi nimetame siniseks ja muruvärvi nimetame roheliseks.

Aga on väga palju "tõde", mida tasub üle vaadata ja kaaluda, et kas Sa ikka tahad aktsepteerida seda oma tõena, mille järgi oma elu seada.


Ehk siis minu küsimus Sulle on - kas Sa tahad valida elada nii, et Sinu elu juhivad teiste inimeste arvamused ehk ühiskonna "tõde" või tahad valida, et Sina ise oled oma elu looja ja lood ise oma tõe ehk lood ise oma uskumused, mis omakorda loovad Sinu elu?


Jah, ühiskonna "tõega" peab arvestama, et olla selle ühiskonna liige.

Aga mina valin sügavalt uskuda, et me oleme parimad ühiskonna liikmed siis kui me igaüks elame ise oma parimas tões.

Siis oleme kõige õnnelikumad ja suudame panustada kõige rohkem ka ülejäänud ühiskonna paremini toimimisse.


Mida on mulle andnud see, et olen valinud uskuda, et võin lisaks introvert olemisele lubada endal olla vahel ka ekstravert?


Olen tänu sellele võtnud juurde ülesandeid ja vastutust, mis nõuavad ekstraverdile iseloomulikke käitumisjooni - julgust, kiirust, otsustavust, enese vabamat väljendamist läbi nii sõnade kui emotsioonide.

See on viinud mind mugavustsoonist välja, tundunud algul täiega ebamugav ja nõudnud oskuste õppimist, mida mul varem polnud.


Aga tead - kui ühel hetkel need oskused hakkasid vaikselt järjest tööle minema ja nägin, kuidas nad rikastasid minu, mu naise, mu laste, mu ülejäänud pere, mu töökaaslaste ja mu sõprade elu, siis oli see täiega seda väärt.


Täna rakendan oma ekstraverti väga palju näiteks koolitustel, kus inimestel, kes näevad mind esimest korda, on väga raske uskuda, et ma olen tegelikult baasloomult introvert.

Rakendan ekstraverti oma coachingutel, kus julgen olla enesekindel ja anda inimestele soovitusi ja ideid, mida ma introverdina kardaks või vähemalt kahtleks jagada.


See kõik on loonud mu ellu juurde väärtust, mida seal poleks, kui ma oleks valinud kinni jääda uskumusse, et "ma olengi introvert ja selline ma lihtsalt olen."


Küsimus:

Millist väärtust võiks Sinu ellu juurde luua see, kui Sa lubaksid endale ekstraverdina juurde rohkem introvertidele iseloomulikku käitumist (rahulikkus, põhjalikkus, teistega arvestamine, kuulamine, mõistmine) või introverdina rohkem ekstravertidele iseloomulikku käitumist (kiirus, julgus, enesekindlus, rohkem energiat, iseteadlikum)?


ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)


234 views0 comments
bottom of page