top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Ajalootund ehk mis on DISCi taust ja kust see DISC üldse pärit on?

DISCi vaimseks isaks peetakse sellist meest nagu ameeriklane William Moulton Marston (1893-1947).

Ta oli ametilt psühholoog, samuti ka leiutaja ja eneseabiraamatute kirjutaja ning kõigele lisaks oli ta ka koomiksite kirjutaja, kes lõi sellise superkangelase nagu Wonder Woman.


DISCi baasmaterjali kogus Marston kokku 1920-ndatel ja kirjutas raamatuks 1928 - selle raamatu nimi oli "Normaalsete inimeste emotsioonid" ehk "Emotions of Normal People."

Vaid normaalsed.


Selles raamatus rääkis Marston vertikaal- ja horisontaalteljest ning neist kujunevast neljast kvadrandist, mis toovad inimestes välja vastavalt domineeriva, mõjutava, alluva ja kohusetundliku käitumise.


Tema ise sellest mingit mudelit veel ei loonud.

DISC mudel loodi tema materjalide põhjal alles 1960-ndate alguses Dr Thomas Hendricksoni poolt, kes nimetas selle Thomase Isiksuse Profiili Analüüsi meetodiks (ingl. Thomas Personal Profile Analysis).


Thomas International Ltd. (UK), kelle juures olen ka mina oma Thomas meetodi (DISC) kasutaja litsentsi teinud, on täna juhtiv isiksuseanalüüside pakkuja haridus- ja spordimaastikul.

Nad pakuvad võimalust teha analüüse 56 erinevas keeles ja nad on esindatud rohkem kui 60-s riigis.

Nad teevad koostööd rohkem kui 32,000 ettevõttega üle terve maailma ja nad on välja koolitanud rohkem kui 300,000 Thomas meetodi ametlikku kasutajat.


Nagu nad ise ütlevad, siis nende lahendused võimaldavad individuaalsetel klientidel ja meeskondadel tegutseda parimal võimalikul tasemel ning aitavad teha enesekindlaid otsuseid, mis puudutab inimesi.

Eestis on Thomas International esindajaks ja minu otseseks koostööpartneriks Thomas International Baltics (https://www.facebook.com/pg/thomasintbaltics/), mida juhib mu hea sõber Indrek Rahi koos oma abikaasa Katriniga.

Indrek on Eestis teinud DISCi koolitusi juba 20 aastat ja on selle aja jooksul oma meeldejääva I-esinemisstiiliga nii naerutanud kui ka harinud tuhandeid DISCi huvilisi.


Just Indrek oli see, kes on läbi aastate alati toetanud minu huvi DISCi suhtes, lubanud mul osaleda oma avalikel koolitustel ja toetas mind, kui soovisin hakata ka ise tegema DISCi koolitusi ja coachinguid.

Aitäh aitäh aitäh, Indrek - väga tänulik Sulle!!

Lõpetuseks veel üks huvitav fakt Marstoni ja Wonder Womani karakteri kohta.

Nimelt oli Wonder Womani algidee paljuski mõjutatud DISC-ist ja elu vaatamisest tervikuna.


Marston soovis luua superkangelast, aga mitte sarnast, mis juba olemas olid.

Olemas olid superkangelased, kes olid väga mehelikud ning päästsid maailma on füüsilise jõu ja osavusega.


Marston tahtis luua superkangelast, kelle peamine jõud oleks südame jõud ehk siis armastus.

Selle peale ütles ta abikaasa, et: "Olgu, aga siis peab see olema Naine!"


Ja nii sündis Wonder Woman :)

======================

ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)


708 views0 comments
bottom of page