top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

DISCi parem tunnete pool ehk kas see on normaalne, et ma vahepeal ei taha midagi asjalikku teha?

Updated: Aug 2, 2019

Tead seda olekut küll.

See on see olek, kus Sul on kõigist Su kohustustest, eesmärkidest, tööülesannetest, rahast nii suva, et Sa oled valmis nad kõik pikalt saatma ja tahad lihtsalt niisama olla või teha midagi toredat ja lõbusat (ja täiesti vastutustundetut).

Põhjusi võib olla mitmeid, aga üks võimalustest on, et oled sellel hetkel DISCi paremal poolel ehk I või S kvadrandis.

Sellel hetkel, kui oleme DISCi paremal poolel, väärtustame üle õige just kõikvõimalikke mitte-materiaalseid väärtuseid - nautida ja tunda rõõmu elu lihtsate asjade üle, lihtsalt olla koos armastatud inimes(t)ega, olla lihtsalt tänulik kõige olemasoleva eest. Kuskile pole kiiret, midagi ei "pea" tegema, elu on ilus just siin ja praegu.

I - Innustav, inspireeriv, mõjutav (ingl. influence) käitumisstiil.

I-kvadranti meeldib mulle nimetada ka meie elurõõmu kvadrandiks.

Ehk siis see kvadrant ja sellega seotud seisund ja energia hoolitsevad selle eest, et me naudiksime elu.


Kuidas tundub, kas vahepeal võiks olla oluline (no vähemalt natuke) elu nautida?

Või vahepeal isegi natuke rohkem?


Ja mis siis kui ei peaks nautima ainult neid tegevusi, mis on ilmselgelt lõbustavad ja toredad - mis siis kui võiks nautida absoluutselt kõiki aspekte oma elust, sh. ka näiteks töö tegemist, raskete suhete korrastamist, rahaliste kohustuste eest hoolitsemist?

Inimeste jaoks, kelle eelistatud käitumisstiil on I, on väga raske teha ükskõik mida juhul kui nad seda ei naudi.

Tema jaoks on oluline, et leida see lõbus ja tore aspekt kõiges tehtavas.

Mulle ja mu abikaasale on olnud läbi aastate ülimalt põnev jälgida oma lapsi ja seda kuidas nad nii loomulikult kasutavad tegelikult kõiki nelja kvadranti instinktiivselt.


Kõige lõbusam on olnud jälgida just nende I-kvadrandi avaldumist - lapsed oskavad teha mänguliseks sõna otseses mõttes ükskõik mida - sh. näiteks nõude pesemise, toidu tegemise, tubade koristamise, söömise jne.

Ja kas oled märganud, kuidas lapsed tulevad palju kergemini "oluliste, asjalike" asjadega kaasa siis, kui teed selle nende jaoks kasvõi natukene mänguliseks?


Ja kas oled märganud, kuidas täiskasvanutena oleme selle mängulisuse teinud nii valeks nii paljudes aspektides?

Kuidagi tekkisid need laused, et "elu pole ainult mäng" ja "mõned asjad on ikka sellised, et need lihtsalt PEAB ära tegema" ja "mõndasid asju peab ikka tõsiselt ka võtma."


Aga mis siis kui elu tegelikult on üks suur mäng?

Mis siis juhtuks, kui me lubaksime seda mängulist kergust oma ellu?


Mis siis kui lubaksime endal mitte võtta kõike nii tõsiselt kogu aeg ja liiguksime voolavamalt läbi päevaste tegevuste?

Sellega tuleb tavaliselt kiiresti üles hirm vastutustundetuse ees ja aus küsimus, et "aga kui ma kogu aeg selline hõljuv lillelaps olen, kuidas siis asjad tehtud saavad?"

Mis siis kui need kaks ei pea üksteist välistama?


Mis siis kui võiks võtta elu täiega kerguse ja naudinguga JA samal ajal täiega hoolitseda oma kohustuste eest - lihtsalt mitte läbi selle raske "ma teen seda sellepärast, et ma PEAN seda tegema"-tunde, vaid läbi kerge "kui ÄGE see on, et mul on VÕIMALUS midagi sellist siin elus teha/kogeda"-tunde?


See kardetud äärmuslik vastutustundetus tuleb välja siis kui me oleme endal pikka aega keelanud elu nautida ja sellest rõõmu tunda ja oleme ennast ära kaotanud kohustuste ja igapäevaelulogistika asjalikesse keerdkäikudesse.

Kuni ühel saab see pott täis ja siis tahamegi kogu asjalikkuse ja vastutustundlikkuse pikalt saata ja teha lihtsalt seda miskit lihtsat (ja vastutustundetut), mis toob meile naeratuse näole :)


Ära lase ennast nii sügavale auku, et pead sealt äärmusliku vastutustundetuse abiga välja ronima.


Luba endal elust rõõmu tunda varem ja märka kuidas see toob täiesti uue hingamise kõigesse, mida Sa igapäevaselt teed.


S - stabiilne ja püsiv (ingl. steadiness), hooliv käitumisstiil.

S-kvadrant meie sees hoolitseb palju teiste eest, aga ta hoolitseb ka meie enda eest.

Ta hoolitseb nimelt selle eest, et me puhkaksime ja laeksime ennast aegajalt, et meil oleks üldse jõudu, et teha seda kõike, mida me oleme ette võtnud.


Selleks on vaja, et lubaksime endal aeg-ajalt lihtsalt olla.

Tead seda tunnet kui vahepeal tahaks lihtsalt niisama olla?

Et ei peaks midagi tegema, ei peaks kuhugi minema, ei peaks asjalik olema, ei peaks midagi tahtma, ei peaks millegi peale mõtlema, ei peaks midagi planeerima, ei peaks kellegi teisega tegelema, ei peaks midagi saavutama, ei peaks kellegile midagi tõestama...

Tead seda tunnet?


See on S-kvadrant Sinus, kes tuletab Sulle meelde, et vahepeal on vaja puhata.

Ja nagu päriselt puhata.

Aga selleks ei ole aega, onju?


Oma koolituste ja coachingute kogemuse põhjal võin öelda, et S-kvadrant on üks kõige valesti mõistetumaid kvadrante kõigist neljast.

Teda vaadatakse liiga tihti kui lihtsalt takistust, mis ei lase minna D, I või C kvadranti.


Mis siis kui see on vähemalt samaoluline kui ülejäänud kvadrandid ehk siis väärib vähemalt samapalju tähelepanu?


Selle kvadrandi energia aitab kõige paremini meil tulla päriselt kohale kõige sellega mis on, väärtustada ja hinnata kõike seda, mis juba olemas on ja saada ühendust selle praeguse hetkega, kus kõik on täiuslik.


Midagi ei ole vaja muuta, midagi ei ole vaja parandada, kõik on täiuslik täpselt sellisena nagu ta praegu on.

See sisemine rahu, mis käib kaasas selle kvadrandiga, loob vundamendi kõigi ülejäänud kvadrantide tegevuste jaoks.

Kui Sul on sisemine rahu ja tasakaal paigas, siis naudid palju rohkem elu (I), oled palju paremini fookuses (D), suudad palju paremini luua selgust ja plaane oma ellu (C).


Luba see rahulik, lihtsalt olemise S-energia oma ellu ja märka kuidas kogu see elumöll Su ümber loksub paika ja rahuneb maha.


Küsimus:

Kas oled märganud, kuidas tunned süümekaid sellepärast kui tahad elu rohkem nautida läbi I-kvadrandi energia või sellepärast, et tahad vahepeal lihtsalt niisama olla oma S-kvadrandi energias?


ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)

277 views0 comments
bottom of page