top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Valgus ja varjud ehk iga käitumisstiili hele ja tume pool - osa 2 - tähed S ja C

Osa 1 ja sissejuhatuse sellesse teemasse leiad siit >>> https://www.eludisainer.com/post/valgus-ja-varjud


Oled tõenäoliselt näinud erinevaid visuaalseid illusioone - üks mu lemmikuid on see malelaua illusioon.

Oranžiga märgitud ruudud on täpselt sama värvi - võid kontrollida värvituvastajaga.

See illusioon sümboliseerib minu jaoks seda, et kuigi me justkui loomult eelistame oma heledat poolt ja arvame, et see on parem, siis tegelikult on oluline armastada ja aktsepteerida nii oma heledat kui tumedat poolt samamoodi.


Need on mõlemad osa igast konkreetsest käitumisstiilist ja kui sa ei ole nõus aktsepteerima selle käitumisstiili tumedat poolt, siis ei saa sa ka täielikult nautida heledat poolt.


D ja I tähest sai juba räägitud, mis on mõlemad vertikaalteljel üleval pool ehk ennast kehtestavad, aktiivsed ja kiirematempolised.

Veel on rääkida S ja C tähest, mis on mõlemad vertikaalteljel allpool ehk kohanduvad, re-aktiivsemad ja rahulikumad.

S - stabiilne ja püsiv (ingl. steadiness), hooliv käitumisstiil.

Käitumisstiil, mis on vertikaalteljel allpool ehk kohanduv ja horisontaalteljel paremal pool ehk sõbralik, hooliv ja mitte-materiaalsetele tulemustele orienteeritud.

Selle käitumisstiili nn. hele pool ehk see osa, mis loob rohkemat kõigile asjaosalistele, on selle käitumisstiili võime olla tugevalt empaatiline ja mõista teiste inimeste emotsioone.

Inimeste jaoks, kes valivad seda käitumisstiili kõige rohkem ja on sellevõrra sellise käitumisega kõige rohkem alateadlikult harjunud, on hästi lihtne võtta endale kuulaja, toetaja ja aitaja roll, panna oma tahtmised ja soovid tagaplaanile ja hoolitseda selle eest, et kõigil teistel oleks hea.

Selle käitumisstiili nn. tume ehk varjupool on see, et teiste aitamise ja toetamise tähe all võivad neil täiesti ära ununeda oma tahtmised ja soovid ning võivad seetõttu olla liiga sõltuvad neid ümbritsevate inimeste tahtmistest ja soovidest ja lasta ennast liiga ära kasutada. Ehk siis kas vahepeal on oluline teistest inimestest hoolida, neid toetada ja aidata?

Absoluutselt.

Kas see on tingimata alati üks-ühele õige käitumine?

Võibolla mitte.


C - Kohusetundlik (ingl. compliance), täpne, analüütiline käitumisstiil.

Käitumisstiil, mis on vertikaalteljel allpool ehk kohanduv ja horisontaalteljel vasakul pool ehk asjalik ja praktilistele tegevustele orienteeritud.

Selle käitumisstiili nn. hele pool ehk see osa, mis loob rohkemat kõigile asjaosalistele, on selle käitumisstiili võime süveneda detailidesse ja asjad põhjalikult läbi mõelda, hinnates seejuures plusse ja miinuseid..

Inimeste jaoks, kes valivad seda käitumisstiili kõige rohkem ja on sellevõrra sellise käitumisega kõige rohkem alateadlikult harjunud, on hästi lihtne järgida etteantud juhiseid ülesannete täitmisel, olla täpne ja korrektne kõigis oma tegevustes, hoida oma ruum ja keskkond korrastatuna ja suhtlemisel rääkida täpselt niipalju kui vaja ja mitte rohkem.

Selle käitumisstiili nn. tume ehk varjupool on see, et järgides alati täpselt juhiseid ja etteantud reegleid võivad nad mõnikord olla liiga põikpäised ja jäigad ja sellega mõjuda teistele külma, eemaloleva ja masinlikuna.

Samuti võivad nad oma jäikuse tõttu mõnikord mitte märgata lahendusi, mis on kastist väljapool. Ehk siis kas vahepeal on oluline järgida täpselt kokkulepitud reegleid, selleks et saaksime paremini kõik koos eksisteerida?

Absoluutselt.

Kas see on tingimata alati üks-ühele õige käitumine?

Võibolla mitte.


Küsimus:

Kas oled oma käitumises S ja C käitumisstiile kasutades märganud nii nende heledaid kui tumedaid pooli?


ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus. Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)

233 views1 comment
bottom of page