top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Valgus ja varjud ehk iga käitumisstiili hele ja tume pool - osa 1 - tähed D ja I

Updated: Aug 1, 2019


Ma püüdsin kaua aega üles leida seda müstilist "õiget" käitumisviisi.


Olin veendunud, et on olemas mingi konkreetne viis, mis on alati õige ja millega pole võimalik eksida.

Ja kuna eksimishirm on meile kõigile lapsepõlves korralikult sisse kirjutatud läbi meie koolisüsteemi, siis soovisin iga hinna eest seda vältida, sest vead pole ju lubatud.




Kuni avastasin DISCi selle aspekti, et absoluutselt õiget vastust polegi tegelikult olemas.

Absoluutselt õiget käitumist pole olemas.

On olemas ainult parim võimalik valik siin ja praegu.

Selle valiku saame siin ja praegu teha oma parima teadlikkuse ning parimate teadmiste ja oskuste baasil, mis meil just praegu olemas on.


Järgmisel hetkel, kui meil on juba rohkem teadlikkust ning teadmiseid ja oskuseid, siis saame teha uue valiku.

Ja niimoodi see elu ennast lahti kerib.


Mida see siis tähendab iga käitumisstiili jaoks, et ühte ja õiget pole olemas?


D - domineeriv (ingl. dominance), juhtiv käitumisstiil.

Käitumisstiil, mis on vertikaalteljel üleval pool ehk ennast kehtestav ja horisontaalteljel vasakul pool ehk asjalik ja materiaalsetele tulemustele orienteeritud.

Selle käitumisstiili nn. hele pool ehk see osa, mis loob rohkemat kõigile asjaosalistele, on selle käitumisstiili võime saavutada tulemusi.


Inimeste jaoks, kes valivad seda käitumisstiili kõige rohkem ja on sellevõrra sellise käitumisega kõige rohkem alateadlikult harjunud, on hästi lihtne tõmmata ennast fookusesse, võtta ülesanne ette ja see lihtsalt ära teha.


Selle käitumisstiili nn. tume ehk varjupool on see, et tegutsemise ja eesmärgi saavutamise tähe all võivad ära ununeda teised inimesed ja samuti võib ta kiiret tulemust saavutada tahtes olla liiga kärsitu ja asju mitte piisavalt läbi mõelda. Ehk siis kas vahepeal on oluline mõned asjad lihtsalt ära teha?

Absoluutselt.

Kas see on tingimata alati üks-ühele õige käitumine?

Võibolla mitte.


I - Innustav, inspireeriv, mõjutav (ingl. influence) käitumisstiil.

Käitumisstiil, mis on vertikaalteljel üleval pool ehk ennast kehtestav ja horisontaalteljel paremal pool ehk sõbralik, emotsionaalne ja headele tunnetele orienteeritud.


Selle käitumisstiili nn. hele pool ehk see osa, mis loob rohkemat kõigile asjaosalistele, on selle käitumisstiili võime täiega tunda elust rõõmu, tunda ise häid tugevaid emotsioone ja läbi nende innustada ja käivitada ka teisi.


Inimeste jaoks, kes valivad seda käitumisstiili kõige rohkem ja on sellevõrra sellise käitumisega kõige rohkem alateadlikult harjunud, on hästi lihtne võtta ette täiesti suvaline uus asi, sellest kiiresti ja täielikult vaimustuda.

Ja siis sellest täie veendumusega edasi rääkida kui maailma KÕIGE paremast ja ägedamast asjast -- mis on muide PALJU parem ja ägedam asi kui see kõige parem ja ägedam asi, millest ta Sulle eile rääkis :)


Selle käitumisstiili nn. tume või varjupool on see, et järjest uutest ja ägedatest ideedest vaimustudes ja põlema minnes võib ära kustuda vaimustus eelmise idee suhtes.

Sellevõrra võivad teised neid kõrvalt vaadates tajuda kohati liiga pinnapealsete ja mitte-järjepidevatena ning neil võivad asjad jääda pooleli kui see pole enam huvitav ja uus.


Ehk siis kas vahepeal on oluline elu lihtsalt täiega nautida ja teha seda, mis toob Sulle rõõmu ja naudingut?

Absoluutselt.

Kas see on tingimata alati igas olukorras üks-ühele õige käitumine?

Võibolla mitte.


-------------

See postitus jätkub S ja C valguse ja varjudega siin >>> https://www.eludisainer.com/post/valgus-ja-varjud-osa2

-------------


Küsimus:

Kas oled oma käitumises D ja I käitumisstiile kasutades märganud nii nende heledaid kui tumedaid pooli?

JA KÕIGE LÕPPU ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et seadsin üles eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla hakkan koguma DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus. Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)

330 views0 comments
bottom of page