top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Toetav või mitte toetav keskkond ja kuidas see meie käitumist mõjutab?

Updated: Jul 26, 2019

Sellest, et DISC mudeli vertikaalne telg mõõdab millises ulatuses inimesed oma taju järgi suudavad ümbritsevat keskkonda/maailma hetkel mõjutada ja suunata, kirjutasin selles postituses - https://www.eludisainer.com/post/ennast-umbritseva-m%C3%B5jutamine


DISC mudeli horisontaalne telg mõõdab seda, et kas me tajume hetkel keskkonda enda ümber toetavana ja sõbralikuna või mitte toetava ja mingis mõttes ohtlikuna.




Sellel hetkel kui tajume keskkonda mitte toetavana, oleme DISCi mudeli vasakul poolel (tähed D ja C). Sellel hetkel kui tajume keskkonda toetavana, oleme paremal poolel (tähed I ja S).


Seda, et me tajume keskkonda mitte toetavana, ei tähenda seda, et see keskkond meile nüüd kohe kallale tuleb - küll aga me tajume sellel hetkel, et peame end millegi või kellegi eest mingil määral kaitsma.

Sellel hetkel sulgeme ennast emotsionaalselt, oleme rohkem skeptilised ja oma mõttekäikudes/ arutlustes/ tegevustes loogilisemad, praktilisemad ja materialistikumad. Sellel hetkel huvitavad meid PÄRIS asjad - ehk siis asjad, mida saame tajuda oma viie meele abil - näha, kuulda, puutuda, lõhna tunda, maitset tunda.

Oleme oma "asjalikus" olekus, kus meid huvitavad "asjalikud asjad" ja meile käivad närvidele inimesed, kes ei oska sellel hetkel "asjalikku" juttu ajada, vaid ajavad mingit mulli või keerutavad nagu kass ümber palava pudru.


Asjalikus olekus väärtustame materiaalseid "asju" - nagu näiteks see, et meil on riided seljas, kodu kus elada, auto millega ringi sõita, raha mille eest süüa osta, töö mida teha.


Sellel hetkel kui tajume keskkonda toetavana, siis hakkavad sisse lülituma ka meie emotsioonid ja rolli hakkab mängima see, et kuidas me ennast tunneme.

Sellel hetkel oleme avatud nii iseenda tunnetele kui ka teistele, oluline on tunda ennast hästi, omada häid suhteid ja oma mõttekäikudes/ arutlustes/ tegevustes oleme emotsionaalsemad, vabamad ja mitte-materialistlikumad.


Sellel hetkel huvitavad meid mitte-materialistlikud väärtused - nagu näiteks armastada ja olla armastatud, tunda ennast hästi, olla õnnelikud, nautida elu, tunda elust rõõmu ja rahuldust, tajuda oma väärtust lihtsalt olemises, mitte asjalikus tegutsemises.


Suures plaanis vajame kõik tegelikult mõlemat - vajame seda, et meil oleks "asju", elukoht, raha, mingi töö/tegevus.

Samas vajame ka, et olla õnnelikud, olla armastatud ja hoitud ja nautida elu.


Väljakutsed tekivad inimestel siis kui minnakse liiga äärmuslikult vasakule või paremale poole ja unustatakse ära teine tasakaalustav pool.


Juhul kui minna äärmuslikult vasakule ära liiga asjalikuks ja sellega seoses liiga materialistlikuks, siis elatakse oma elu ainult asjadele ja raha teenimisele ja teistesse inimestesse suhtutakse külmalt ja ainult sellest vaatevinklist, et kuidas nende abiga veel rohkem asju ja raha saada.

Selle tulemusena võib olla küll asjade ja raha poolest väga rikas mingil hetkel, aga puuduvad emotsionaalsed kogemused, rõõm elu lihtsatest asjadest ja tõeline tingimusteta armastus.


Samas kui minna äärmuslikult paremale tunnete poole, siis võidakse tahtmatult muutuda liiga vastutustundetuks, rahaga ja materiaalsete asjadega hoolimatuks ja liiga käega löömise suhtumisse, kus eeldatatakse, et nende eest peavad teised hoolitsema lihtsalt sellepärast, et nad on olemas. Selle tulemusena võib küll olla enda jaoks palju niisama rahulikku olemist või elu nautimist, aga puudub vastutustunne elu materiaalsete aspektide eest, et maksta kinni oma elementaarseid kulutusi toidule, elukohale, elustiilile ja ollakse sellega koormaks teistele.


Ehk siis otsime seda müstilist tasakaalu.


Ühelt poolt oskust märgata seda, kui oleme ära kadunud oma asjalikku maailma ja siis tuletada endale meelde, et tegelikult on elu ilus ja nauditav kogemus.

Teiselt poolt oskust märgata seda, kui oleme ära kadunud oma emotsioonidesse ja siis tuletada endale meelde, et me vastutame ka oma füüsilise maailma kohustuste eest.


Fikseeritud tasakaalu ei saavuta selles me kunagi.

No tegelikult üks kord siiski saavutame -- siis kui käes aeg meil siit elust lahkuda -- siis oleme täiuslikult horisontaalses tasakaalus.


Aga niikaua kuni oleme elus, peame selle tasakaalu hoidmiseks pidevalt olema liikumises ja märkama seda kui hakkame kalduma kas liiga ühele või teisele poole äärmusesse.




Küsimus:

Kas Sina kipud pigem ära kaduma asjaliku maailma tegevustesse ja kohustusse ja unustama elu nautimise ja lihtsalt olemise? Või pigem kaod ära oma emotsioonidesse nii et füüsilise maailma kohustused tunduvad ülemõistuse keerulised?


JA KÕIGE LÕPPU ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et seadsin üles eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla hakkan koguma DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus. Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)

183 views0 comments
bottom of page