top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

DISC ja karjäär ehk miks mulle mu töö (mõnikord) ei meeldi?

Kuigi DISCi peamine ilmselge kasutusala on kõikvõimalikud inimsuhted, siis tegelikult saab DISCi teadmisi kasutada kõikidele eluvaldkondadele otsa vaatamiseks.


Üks suur ja igapäevane teema on töötamine, raha teenimine ja laiemas mõttes karjäärivalikute tegemine.


CV-online'il on hetkel käimas kampaania "Mina tean", mille eesmärk on julgustada inimesi ise tegema tööd selle nimel, et neil oleks töörõõm ja motivatsioon paigas (https://www.facebook.com/cvonlineestonia).


Kampaania üks põhjustest on CV-online uuringu tulemused, mille järgi ca 2/3 inimestest usuvad, et nad teevad tööd, mis neile ei meeldi ja kus nad õnnelikud pole.


Aastate jooksul olen DISC coachingutel selle kohta päris palju kuulnud väga otsekohest ja siirast tagasisidet ning mul on olnud võimalus omalt poolt olnud näidata, mida inimene saab ise ära teha selleks, et töö oleks meeldivam.


Leian, et siin teemas on oluline alustada algusest - ja mina pean üheks tugevamaks ühiskondlikuks baasuskumuseks töö teemas seda, et usutakse, et "töö on midagi, mida lihtsalt peab tegema."

Täpselt nagu "lasteaed oli koht, kuhu lihtsalt pidid minema, sest vanemad pidid tööl käima" ja "kool on koht, kuhu sa lihtsalt pead minema, sest muidu... (täida ise lünk)"


Ehk siis väiksest peale on meile sisestatud uskumust, et on lihtsalt mingid asjad, mida "peab" tegema ja täiesti kaduma on läinud meie oma vaba valik ja sellega seoses ka vastutus, sest kuidas on võimalik vastutada millegi eest, kus valik puudub?


Ja ma juba kuulen, kuidas nende ridade lugejate peas on lause: "Aga Kaido, MÕNED asjad ikka ON TÕESTI sellised, et neid PEAB tegema!"


Kas pole huvitav, kui tugevalt see uskumus sisse meile on kirjutatud kuni selleni välja, et võtame seda absoluutse tõena?


Aga luba ma küsin sinult - juhul kui see tõesti on tõde, et mingit asja PEAB tegema, siis kas absoluutselt KÕIK inimesed maailmas teevad seda?


Vastus on, et ei tee - sa võid alati leida kellegi, kes ei tee seda asja, mida sina arvad et pead tegema.


Erandiks on siinkohal kaks asja/kaks tegevust, mida absoluutselt iga inimene PEAB tegema.


Kas juba tead neid?


Mina õppisin need USAs raamatuid müües Southwestern Advantage'i (www.southwestern.ee) presidendi Dan Moore'i "Life 101" loengust, kui õppisin esmaseid teadmisi selle kohta kuidas oma elu teadlikumalt luua.


Esimene kohustuslik "PEAB" on see, et me kõik peame surema.

Nii on - veel ei ole teada, et keegi oleks suutnud seda vältida.


Teine kohustuslik "PEAB" on see, et me kõik peame senikaua iseendaga koos elama.

Kellegi teisega ei pea koos elama - aga iseendaga me PEAME koos elama.


Need on kaks ainukest asja, mida me PEAME tegema.


Kõik muu on VALIK.


Lase sellel natuke endasse seedida isegi kui oled seda varem kuulnud.

Tean omast käest, et iga kord on see jälle hea meeldetuletus, kui olen vahepeal oma "peaks peaks peaks" maailma ära kadunud.


Mida see siis tähendab seoses sinu töö ja raha teenimisega?


On oluline meeles pidada, et seda ei PEA tegema - sa VALID seda teha, et saada midagi selle eest vastu - toit ja jook laual, katus peakohal, auto või bussikaart, reisimine, hobid jm.


Ja see tähendab seda, et tegelikult sa valid ka selle töö, mida sa teed.

Ja kui see töö sulle ei meeldi, siis oled endale ise valinud töö, mis sulle ei meeldi.


Kui absurdne see on?

Miks peaks 2/3 inimestest teadlikult endale valima töö, mis neile ei meeldi?


Vastus on, et ei valigi teadlikult - valime alateadlike programmide järgi.

Meid pole kunagi õpetatud, et kuidas valida teadlikult oma tööd/ karjääri/ seda tegevust millega sisustame oma päeva.


Selle asemel on meid paljude aastate jooksul alateadlikult programmeeritud, et lihtsalt "tee ükskõik mis tööd, sest töötama peab", sest selle eest saab raha, mille eest saad hoolitseda oma kohustuste eest (majalaen, liising, toit, muud arved).


DISCi mõttes tähendab see seda, et meid on treenitud vaatama tööd ainult C-kvadrandist (kohusetundlikkus) lähtuvalt.


See, kas teenid tegelikult nii palju raha kui sa tahaks teenida (D-kvadrant), kas sa naudid selle töö tegemist (I-kvadrant) ja kas sa tunned ennast sellel töökohal/selles tegevuses turvaliselt ja hoitult (S-kvadrant) on kõik teisejärgulised.


See ei tähenda, et C-kvadrandist lähtumine on vale, aga see ei tohiks olla ainuke kvadrant, millest lähtuda.


Ehk siis miks 2/3 inimestele nende töö ei meeldi?

Lühidalt - meeldimine ei ole lubatud kriteerium selleks, et tööd valida.


Ehk siin on järgmine DISCi paradoks - ühelt poolt me tahame tööga katta erinevaid vajadusi (D, I, S, C), aga alateadlikult me ei luba seda, kuna alateadvuse programmi järgi peab töö valima ainult C kvadrandi järgi.


Kui seda paradoksi endale teadvustada ja hakata lubama tööl endale pakkuda rohkemat, siis hämmastaval kombel need võimalused ka tekivad - kas siis sama töö raames või uue töö näol.


Samuti võib lahendus tulla sellest, et võibolla hakkad tegelema hoopis rohkem kui ühe tööga/ tegevusega - mis võivad katta erinevaid vajadusi.


Või siis ei olegi teine tegevus töö, vaid hoopis hobi, mis toob mingil määral raha ka sisse, aga mille peamine eesmärk on hoopis pakkuda emotsionaalset väärtust I või S kvadrandile.


Selleks, et laiendada seda vaatenurka, kuidas erinevaid töökohti/ töövõimalusi vaadata, on hea meel korraks välja suumida, suurt pilti vaadata ja mõista, et mis vajadusi meie erinevad kvadrandid soovivad siis tööga katta.


D-kvadrandi vajadused tööga seoses

on väljakutsete olemasolu, võimalus võtta rohkem vastutust ja omada maksimaalselt kontrolli oma tegevuse üle, saavutada rohkem ja saada paremate tulemuste eest paremat tasu.


I-kvadrandi vajadused tööga seoses

on võimalus suhelda paljude inimestega, teha mitmekesist ja varieeruvat tööd, olla pidevalt liikvel ja töötada koos inimestega, kes on rohkem sõbrad kui töökaaslased.


S-kvadrandi vajadused tööga seoses

on turvalisus, koostöö, üksteise jaoks olemas olemine ja toetamine, stabiilsed tööprotsessid, minimaalselt üllatusi ja ootamatusi.


C-kvadrandi vajadused tööga seoses

on täpsed kokkulepped ja lepingud, korrektsus kokkulepitud palga õigeaegses laekumises, tööülesannetest selge arusaamine.


Küsimused, mida endalt küsida:

- Millise kvadrandi vajadused on sul praeguse tööga kaetud?

- Mida võiks rohkem olla?

- Mida võiks vähem olla?


- Kas neid muutuseid võiks teoreetiliselt olla võimalik luua sul olemasoleva töö iseloomu/ töökoha raames või oleks vaja töö iseloomu/ töökohta vahetada?


Minu soovitus oleks, et enne kui kiirustad olemasolevat tööd/ töökohta vahetama, vaata järgi - äkki peituvad olemasolevas töös/töökohas mingid võimalused, mida sa pole seni näinud, sest sa pole osanud neid otsida?


Mõista, et sa saad seda, mida sa eeldad, et sa saad.


Juhul kui sina ise hakkad eeldama, et töö pakub sulle rohkem kui vaid kohustuste täitmiseks vahendeid, siis hakkavad sinuni jõudma õiged võimalused ja lahendused.


Ja ennekõike pea meeles, et töötamine on VALIK - võta selle valiku eest 100% vastutus ja tee see valik selline, et sul oleks selle valiku sees iseendaga mõnus ja tore koos elada.


======================

ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)


315 views0 comments
bottom of page