top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Mehelik ja naiselik energia ehk mehelikkus ja naiselikkus läbi DISCi prisma


Me elame duaalses maailmas.

Ja üks neist duaalsustest on see, et maailmas on mehelik energia ja naiselik energia.


Meis kõigis (nii meestes kui naistes) on olemas need mõlemad.

Ja tavaliselt on üks tugevam kui teine ja see ei sõltu tingimata soost.


Ehk siis mehes ei pruugi tingimata olla rohkem mehelikku energiat - võib olla ka, et mehes on rohkem naiselikku energiat ja on sellevõrra naiselikum.


Naises ei pruugi olla tingimata rohkem naiselikku energiat - võib olla ka, et temas on rohkem mehelikku energiat ja on sellevõrra mehelikum.


Meesenergia mõtleb loogiliselt, käitub otsustavalt, võtab riske, võtab kontrolli olukorra üle, on võistlev ja saavutab tulemusi.

Naisenergia on intuitiivne, usaldav, loominguline, hoidev, teeb koostööd, võtab vastu ja kogeb.


Pinnapealselt vaadates on meesenergia ja mehelikkus ennekõike seotud D ja C kvadrandiga ning naisenergia ja naiselikkus seotud I ja S kvadrandiga.

Ja see on ka ühiskondlikult aktsepteeritud üleüldine normaalsus -- mehed peavad olema loogilised ja asjalikud, naised peavad olema intuitiivsed ja hoolivad.


Aga kui minna veidi sügavamale ja lugeda nelja mees- ja naisarhetüübi ja nende variarhetüüpide kohta, siis on tegelikult näha, et nii meestel kui naistel on esindatud kõigi nelja kvadrandi energiad, mis on meile kõigile juba sündides kaasa antud.


Meeste arhetüübid on Kuningas (D), Armastaja (I), Maag (S), Sõjamees (C) >>> meeste elutervete arhetüüpide ja nende variarhetüüpide kohta saab rohkem lugeda siit:


Naiste arhetüübid on Kuninganna (D), Tütarlaps (I), Armastaja (S), Perenaine (C) >>> naiste elutervete arhetüüpide ja nende variarhetüüpide kohta saab rohkem lugeda siit:


Ehk siis kuigi pinnapealsel vaatlusel võiks öelda, et kõik I ja S kvadrandiga seonduv on naiste pärusmaa ja minul Mehena pole sellega mingit pistmist, siis tegelikult selleks, et olla tervilik tõeline Mees, on mul vaja ka I ja S kvadrantide ehk Armastaja ja Maagi energiad omaks võtta.


Ja samamoodi on naistel vaja omaks võtta D ja C kvadrandi ehk Kuninganna ja Perenaise energia, et olla terviklik tõeline Naine.


Väljakutse seisneb, et ühiskonna normaalsuse järgi programmeeritakse mehi juba väiksest peale D ja C energiaga ning naisi I ja S energiaga.


Ehk siis mees peab alati olema tugev, saama alati ise kõigega hakkama ja ta peab alati olema ratsionaalne, mõistlik ja loogiline oma otsustes.

Ta ei tohi anda järgi oma emotsioonidele, sest see on nõrkuse märk - ja ükski mees ei tohiks kindlasti teha ühtegi otsust intuitsiooni põhjal, vaid alati peab iga otsus olema põhjalikult läbi kaalutud ja loogiline.


Naine peab alati olema leebe ja pehme, ilus ja voolav, armastav ja hooliv.

Ta peab olema alati lõputult armastav, lõputult andestav ja lõputult alati olemas - ta ei tohiks kunagi teha ühtegi otsust isekatest soovidest lähtuvalt, ta peab alati arvestama teistega.


Selline väline programmeering, kus mingit nii loomulikku osa meist tehakse valeks, tekitab meis tugevat sisemist ebakõla, sest tegelikult tahavad kõik neli energiat läbi meie ennast avaldada.


Ja see on koht, kus inimesed lähevad energeetiliselt katki, eluterve arhetüüp jääb välja arendamata ja tekivad variarhetüübid.


DISCi analüüs ja coaching aitab sellele samuti teadlikumalt läheneda ning välja uurida, et mis kvadrandi energia on sinus parasjagu katki.


Eluterve D energia

tahab saavutada, asju ära teha, võtta vastutust, seista julgelt ja kindlalt oma vajaduste eest.


Juhul kui seda energiat mitte lubada, siis näitab ennast katkine D energia, mis on türann, käitub teistega jõhkralt ja sõidab endast nõrgematest igal võimalusel teerulliga üle.


Eluterve I energia

on mänguline, nautlev, elurõõmus energia, kes soovib ülekõige vaid kõiki teda ümbritsevaid inimesi innustada ja neid õnnelikuna näha ja ka ise sellest rõõmu saada.


Juhul kui seda energiat mitte lubada, siis näitab ennast katkine I energia, mis on sarkastiline, lõhkuv, kaootiline, hävitav, täiesti teistega mitte arvestav ja äärmuslikult isepäine.


Eluterve S energia

on hooliv, armastav, toetav, koostööle orienteeritud, kes soovib ülekõige vaid seda, et kõigil tema ümber oleks kõik hästi ja kõik tunneks end turvaliselt ja hoituna.


Juhul kui seda energiat mitte lubada, siis näitab ennast katkine S energia, mis on äärmuslikult kartlik, pelglik, peidab ennast ära, ei julge midagi ja kahtleb kõiges.


Eluterve C energia

on korrektne, täpne, kohusetundlik ja tubli, kes soovib ülekõige vaid seda, et kõik süsteemid toimiks, plaanid oleks paigas ja kõik saaksid selgelt aru nendele pandud ootustest.


Juhul kui seda energiat mitte lubada, siis näitab ennast katkine C energia, mis on äärmiselt skeptiline, pessimistlik, leiab kõiges vigu, on kalkuleeriv ja täiesti külm inimeste emotsioonide suhtes.


Nii meestel kui naistel aitab elu terviklikumalt kogeda see, kui lubada oma ellu kõigi nelja kvadrandi energiad - ja kui algul on näha, et mõni energia on parasjagu katkine, siis teha tööd sellega, et see ära tervendada.


Ükskõik kas oled mees või naine - kasutades eluterveid D, I, S ja C energiaid suudad teha absoluutselt kõike, mida ette võtad.


Ja kui sa ümbritsed ennast inimestega (alustades oma elukaaslasega), kes samuti kasutavad eluterveid D, I, S ja C energiaid, siis võimendub nende energiate efekt veel mitmekordseks.


Juhul kui soovid sügavamalt mõista meesenergia ja naisenergia olemust ja päritolu, siis soovitan kindlasti lugeda ka David Deida "Tõelise mehe tee" ja "Sinine tõde" raamatut.


Küsimus:

Millised energiad on sinus eluterved ja millised katkised?

Millise katkise energia tervendamine viiks su elu kõige kiiremini järgmisele tasemele?


======================

ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)




2,506 views0 comments
bottom of page