top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Lihtne, aga mitte kerge

Üks sügavamaid tõdesid, mis on mind DISC'i rakendamisel läbi aastate väga palju aidanud, on mõistmine, et DISCi põhitõdesid on lihtne mõista, aga mitte tingimata alati kerge teha (ingl. simple, but not easy).


Pikka aega enne seda mõistmist tegin oma elu liiga keeruliseks. Olin veendunud, et kui midagi on tõeliselt väärtuslik, siis see peab olema hästi keeruline ja võtma kaua aega, et seda mõista.

Uskusin, et siis kunagi ühel müstilisel tulevikupäeval, kui ma lõpuks ometi sellest keerulisest asjast hakkan aru saama, siis läheb elu heaks :)


Ühel hetkel sain aru, et seda müstilist tulevikupäeva ei tule.

Ja sain aru, et kui mul on harjumus enda jaoks asjad keeruliseks mõelda, siis leian alati põhjuse, et misiganes hea soovitus/ mõte/ idee, mis minuni kuidagi jõuab, teha nii keeruliseks, et selle tulemusena

1) ma ei suuda seda rakendada, kuna tegin selle liiga keeruliseks ja

2) mul on ülihea põhjendus endale kasulikke asju mitte teha, sest "see on ju liiga keeruline!"


Kui aastal 2007 kohtusin oma abikaasaga ja jäime ootama esimest last, kes pidi sündima 2008. aasta suvel, siis äkki sain aru, kuidas mul lihtsalt pole enam aega asju keeruliseks ajada.

Sellel hetkel oli vaja teha kiireid elu ümber korraldavaid otsuseid ja ei olnud aega, et neid enda jaoks keeruliseks mõelda.


3 kuu jooksul renoveerisime ära kaks üürikorterit, andsime need välja ja järgmise 3 kuu jooksul ehitasime valmis maale oma palkmaja.

See oli lihtne - me lihtsalt tahtsime, et meie laps sünniks oma maakodus.

See ei olnud kerge, aga kuna hoidsime eesmärgi/pildi hästi lihtsana, siis kõik lahenes müstiliselt - lahenes korterite renoveerimine, üürnike leidmine, pangaga läbirääkimised, maja ehitus, sisekujundus, ahju ehitus ja isegi täiesti uue salvkaevu ehitus vaid mõned päevad enne lapse sündi.


Nagu Sa järgmistest postitustest nägema hakkad, siis DISCi mudeli põhitõed on hästi lihtsad.

Ära lase sellel ennast eksitada - sügavust on DISCil meeletult ja kasutusvõimaluste ulatus äärmiselt lai.


Ja seda lihtsust on oluline meeles pidada nendel hetkedel, kui rakendamine läheb raskeks.

Üks mu lemmik tagasisidesid üks-ühele kohtumistelt tuleb tihti siis, kui keegi tuleb minu juurde väljakutsega, mis on tegelikult väga raske, intensiivne ja keeruline.

Ja ta läheb ära kerguses ja selguses öeldes, et "aa, nüüd ma saan aru!!"


See ei tähenda, et olukord on sellega kadunud või probleem kohe lahendatud.

Aga kui me suudame näha kui lihtne tegelikult lahendus on, siis see annab meile jõudu teha vajalikud sammud ja liigutused, mis enne tundusid võimatud.

Ja see on midagi, millega DISC suudab väga paljusid inimesi aidata.


Ei ole kerge, aga on lihtne. It's not easy, but it's simple.


Küsimus:

Mis on üks teema, mida Sina praegu lubad endal nii keeruliseks mõelda, et selle tulemusena Sa ei jõua selle teemaga kuhugi ja põhjendad seda sellega, et "see on nii keeruline!" ?



251 views1 comment
bottom of page