top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

Ennast ümbritseva mõjutamine ja suunamine või mitte?

DISC mudeli vertikaalne telg mõõdab millises ulatuses inimesed oma taju järgi suudavad ümbritsevat keskkonda/maailma hetkel mõjutada ja suunata.

Suur osa meie käitumisest igal suvalisel ajahetkel on määratud sellega, et kas me tajume ennast hetkekeskkonnas juhtivas ja mõjutavas rollis (mille äärmuslik negatiivne vorm on diktaator) või tunneme, et oleme ise hoopis juhitud ja mõjutatud (mille äärmuslik negatiivne vorm on olla oma elu/keskkonna ohver).


Kui me oleme parasjagu keskkonnas ja rollis, milles tajume, et suudame ümbritsevat juhtida ja mõjutada, siis oleme loomult ennast kehtestavamad, pro-aktiivsemad ja kiirema tempoga.

Ja kui tajume, et me seda ei suuda, siis oleme kohanduvad, re-aktiivsemad, rahulikumad ja põhjalikumad.


Näiteks: oled oma kodus oma toas ja avastad, et Sulle enam ei meeldi see lill aknalaua peal, mis on seal olnud. Sellel hetkel võid vabalt ennast kehtestada ja sellest lillest vabaneda või ümber tõsta ja Sa ei pea selle üle väga pikalt ilmselt pead murdma.

Kui oled aga sõbral külas ja temal peaks olema aknalaua peal sama lill, siis Sa ei lähe ilmselt seda ümber tõstma, kuigi Sulle see seal ei meeldi.

Sellel hetkel oled ilmselt kohanduv ja ilmselt mõtled võib-olla natuke järgi, et kas ikka on vaja sõbrale oma arvamust lille kohta avaldada.


Oluline on mõista, et kohandumine ei tähenda seda, et see asi peab Sulle meeldima.

On väga palju asju, mis meile ei meeldi ja ei peagi meeldima.

See ei tähenda seda, et me ei võiks sellega kohanduda millegi suurema hea nimel.


Mulle väga meeldib Eesti riigis elada, kuigi leian, et on väga mitmeid asju Eestis, mis võiks olla paremini/teistmoodi.

Aga kuna suures pildis leian, et siin on parem kui kusagil mujal, siis kohandun sellega, mida ma kas ei suuda või valin mitte mõjutada ja kehtestan ennast olukordades, kus ma suudan ja valin midagi mõjutada.


Kõike ei ole võimalik mõjutada, seega peame igal juhul valima, et millega/kellega oleme nõus lihtsalt kohanduma.

Samas kui me ainult kohandume, siis kaotame ära oma eesmärgid ja tahtmised, sest viime ellu ainult teiste soove ja plaane.


Oluline on leida voolav tasakaal ja teha oma parimaid teadlikke valikuid praeguses hetkes, et kas olla kehtestav või kohanduv - sõltuvalt sellest, mis loob hetkel rohkem seda, mida tahad suures plaanis luua.


Küsimus:

Kas märkad kuidas Sa läbi päeva teed väikeseid valikuid erinevates olukordades kas ennast kehtestada või kohanduda olemasolevaga?




281 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page