top of page
Search
  • Writer's pictureKaido Kubri

DISCi asjalik vasak pool ehk miks mulle vahepeal inimesed täiega närvidele käivad?

Kas oled märganud, et vahepeal käivad teised inimesed ikka täiega närvidele?

Mõnikord võib see tulla sellest, et nad ajavad mingit täiesti ebaloogilist juttu - aga mõnikord on nii, et väga vahet pole, mida nad teevad või ütlevad, ikka käivad närvidele :)


Selle teema juures on kusjuures kõige huvitavam jälgida seda uskumust, et meile PEAKS ju inimesed ikka alati meeldima.

Sest muidu Sa oleksid ebaviisakas ja mis mõttes Sa ütleksid kellegile, et "kuule, Sa praegu ei meeldi mulle, kas Sa võiksid palun minna olla kuskil mujal?"

Selline seisund tekib meil siis, kui me ise oleme DISCi vasakul poolel (ehk siis D või C) ja teine inimene paremal poolel (ehk siis I või S).


Ehk siis sellel hetkel, kui me oleme sellises asjalikus olekus, tegeleme parasjagu millegi olulisega, teeme plaane või mõtleme asju läbi ja oleme üldiselt väga materiaalses ja praktilises maailmas, siis meil on vähendatud võime tegeleda ja üldse lubada teiste inimeste emotsioone ja tundeid.


Paremaks näitlikustamiseks eristaksin siinkohal ära D ja C oleku.


D - domineeriv (ingl. Dominance), juhtiv käitumisstiil.

Nagu paaris varasemas postituses on juttu olnud, siis D on tegevustele ja tulemustele orienteeritud käitumine ja seisund.

Selles olekus peamine eesmärk asjad tehtud saada ja inimesed on olulised niipalju, et nad teeksid ära oma rolli, et asjad saaks tehtud.

Sellel hetkel hoolib D inimestest läbi selle, et ta võtab vastutuse asjade ärategemise eest.


Samas paremale DISCi poolele võib tunduda D sellel hetkel liiga külm, liiga konkreetne, liiga asjalik, liiga pealesuruv ja "tal on meid vaja ainult selleks, et oma tulemust saada, tegelikult ta ei hooli meist."

Ja samal ajal D-le käivad need parema poole inimesed närvidele, et "miks te kiiremini ei tegutse, kas te siis ei taha, et asi tehtud saaks?"


Mida siis D peaks tegema, et asjad saaks ikka tehtud, aga inimesed jääks protsessi käigus emotsionaalselt ellu?


On vaja niipalju teadlikkust, et mõista, et teistel ei ole sellel hetkel niipalju võimet keskenduda tulemuste saavutamisele, nagu D-l.

Ja et sellel hetkel, kui D alles hakkab oma hoogu üles saama, siis võib olla, et teistel (eriti paremal poolel) on juba vaja pausi või seisundi muutust, kuna nad ei suuda niikaua fookuses püsida.


Teadlik D suudab sellel hetkel teha valiku, et mitte minna teiste peale närvi, lubada neil see paus võtta ja kuni teiste tagasitulekuni teha asju, mida ta saab üksi teha.


JA tunda head meelt selle üle, et ta suudab täiega palju asju ära teha ja mitte olla pahane teiste peale, et miks nad nii tulemuslikud ei ole kui tema.


C - kohusetundlik (ingl. Compliance), täpne, analüütiline käitumisstiil.

C on tegevustele ja täpsemalt protsessi korrektsusele ja täpsusele orienteeritud käitumine ja seisund.

Selles olekus on peamine eesmärk, et kõik oleks põhjalikult läbi mõeldud ja analüüsitud ja inimesed on olulised niipalju, et nad aitaks kaasa mõelda.


Sellel hetkel hoolib C inimestest läbi selle, et ta püüab kõigi jaoks vältida eksimuste juhtumist.


Samas paremale DISCi poolele võib tunduda C sellel hetkel liiga külm, liiga pedantne, liiga asjalik, liiga noriv ja argumenteeriv pisi-detailide kallal ja "teda huvitavad ainult tema enda "õiged" arvamused ja tegelikult meist ta ei hooli."

Ja samal ajal C-le käivad need parema poole inimesed närvidele, et "kuidas te sellest küll aru ei saa, see on ju nii lihtne?"


Mida siis C peaks tegema, et asjad saaks piisavalt läbi mõeldud, aga suhted teistega oleks ka korras?


On vaja niipalju teadlikkust, et mõista, et teistel ei ole sellel hetkel niipalju võimet süveneda asjade põhjalikku analüüsi kui seda on C-l.

Ja et sellel hetkel, kui C alles hakkab kuskile jõudma, siis võib olla, et teistel (eriti paremal poolel) on juba juhe täiega koos, nad ei saa millestki aru ja nad on valmis alla andma.


Teadlik C suudab sellel hetkel teha valiku, et mitte ärrituda teiste peale, saata nad minema ja öelda, et ta mõtleb ise mingi maani asjad läbi ja siis tuleb tagasi ja jagab nendega.


JA tunda head meelt selle üle, et ta on võimeline täiega detailidesse süvenema, asju põhjalikult läbi mõtlema ja mitte olla pahane teiste peale, et miks nad asjadest nii hästi/süvitsi aru ei oska/taha saada kui tema.


Küsimus:

Kas oled märganud kuidas D ja C olekus käivad Sulle närvidele I ja S inimesed, kes ei suuda Sinuga sama asjalikud, konkreetsed ja tegusad olla?


ÜLESKUTSE :) Mul on ülimalt hea meel teatada, et olen üles seadnud eraldi DISCi FB lehe (https://www.facebook.com/DISC.Kaido.Kubri), kuhu alla kogun DISCi kohta väärtuslikku infot -- sinna on tulemas on nii ülejäänud blogipostitused, video-postitused ja kindlasti ka info selle kohta, kui peaks tulema mõni DISCiga seotud üritus või koolitus.

Oled lahkelt oodatud seda lehte jälgima! :)



358 views0 comments
bottom of page